Geef je CV een boost met deze tips

De economie trekt aan en de werkloosheid daalt. Toch is het lastig als je net klaar bent met je studie, om meteen een baan te vinden. Je krijgt geregeld te horen dat je te weinig werk en/of levens ervaring hebt. Vandaag deel ik een aantal tips om je CV een boost te geven en vooral jezelf verder te ontwikkelen.

Doe vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk binnen en buiten Nederland doet het goed op je CV. Het laat zien dat je kennis hebt over belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld armoede of simpelweg het helpen van anderen. Bovendien laat het zien dat je sympathiek bent en hard kunt werken.

Ga reizen
Waarschijnlijk zul je eerst een spaarpotje moeten hebben als je deze tip wilt gebruiken. Daarbij gaat het hier niet om een vakantie, maar om een interessante reis waarin je zaken hebt geleerd of ontdekt. Ook als je weinig geld hebt is er geen man over boord. Er zijn genoeg manieren om het financieel mogelijk te maken door te werken tijdens je reis. Let dan wel op een werk visum etc.  Alles dat je leven interessanter maakt, zal je ook interessanter maken voor een werkgever. By the way, je hoeft natuurlijk niet per se naar de andere kant van de wereld te reizen om te ontdekken. Dichter bij huis zijn genoeg mogelijkheden.


Ga op zoek naar specifieke cursussen
Afgestudeerd? Je bent nooit uitgeleerd. Misschien heb je tijdens een sollicitatie of je studie te horen gekregen dat je bepaalde kennis of skills mist. Deze kennis en skills zijn te leren door middel van cursussen. Alleen al het feit dat je een extra cursus hebt gevolgd, laat zien dat je graag wil leren en groeien.

Verdien meer diploma’s
Naast je studie zijn en ook andere manieren waarmee je kunt aantonen dat je bepaalde skills bezit. Denk bijvoorbeeld aan diploma’s van een taal zoals Engels, Frans of Spaans. Je hoeft niet meteen een tweede studie te gaan doen, maar jezelf bijscholen door meer diploma’s te halen helpt altijd. Met name als je meer kennis verzameld in jouw specifieke beroepsgroep.

Ga bij een beroepsorganisatie
Een beroepsorganisatie is een groepje mensen die dezelfde soort opleiding hebben gedaan. Denk aan retailers, designers, advocaten, economen, etc. Er wordt kennis en tips uitgewisseld en het staat altijd goed op je CV wanneer je weet tot welke beroepsgroep je behoort.

Publiceer je werk
Start een blog waarin je artikelen schrijft over de onderwerpen waarin jij later een baan wilt vinden, of kijk of je ergens een gastcolumn voor kunt schrijven over jouw ervaringen hiermee. Op deze manier kun je iets echt laten zien van je werk tijdens een sollicitatie. LinkedIn heeft ook verschillende functies om bijvoorbeeld onderzoeken of artikelen te publiceren.

Laat meer zien dan alleen een motivatiebrief en CV
Een CV en motivatiebrief zijn noodzakelijk, maar zorg ervoor dat je aanvullende documenten hebt die je kunt meersturen. Denk hierbij aan een portfolio van je werk of aanbevelingen van stageplekken of werkgevers. Ook hier heeft LinkedIn een functie voor, vaak stuur ik een link van mijn LinkedIn profiel om ‘zaken’ gemakkelijker te maken. Op deze manier zul je sneller worden onthouden en wordt het meteen iets persoonlijker.

Maak een eigen website
Een eigen blog voor je artikelen is altijd een top idee. Maar je kunt ook een website maken waar je al je andere werk laat zien. Vooral als je in de creatieve sector werkt, is het handig om een professionele website te hebben inclusief contactpagina en voorbeelden van je kunnen, zoals een portfolio.

 

Heb je tips? Laat ze achter in de comments 🙂

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. karin schreef:

  Leuke blogs schrijf je Leonie☺
  helemaal mee eens dat je een heel leven kunt blijven leren en dit op heel veel manieren.
  keep on the good work!
  lfs Karin
  ps mocht ik tzt mijn eigen wordpress site gaan bouwen klop ik wellicht bij je aan voor wat waardevolle tips…

  Liked by 1 persoon

  1. leonieposthouwer schreef:

   Dankjewel Karin! Ik ga het binnenkort weer oppakken. Als je hulp nodig hebt dan hoor ik het graag 🤗 Liefs

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s